Bij een triggerfinger, ook wel springvinger of tenosynovitis stenosans genoemd, kan de vinger met moeite gestrekt worden en schiet deze met een schokje recht. Dit wordt veroorzaakt door een lokaal verdikte pees die door een nauw tunneltje in de handpalm glijdt. Wanneer de duim is aangetast, spreekt men van een triggerthumb of een springduim.
De pezen die verantwoordelijk zijn voor het buigen van de vingers bevinden zich in de handpalm en lopen door kleine tunneltjes genaamd 'pulleys'. Deze pulleys zorgen ervoor dat de pees tijdens beweging op zijn plaats blijft. Een lokale verdikking (knobbel) in de buigpees kan ervoor zorgen dat de pees niet meer soepel door het tunneltje glijdt. Dit veroorzaakt met name tijdens het strekken van de vinger een hapering, waarbij de pees even wordt tegengehouden en vervolgens met een schokje doorschiet.
Bij recente klachten wordt vaak afgewacht om de ontwikkeling te volgen. Als er geen verbetering optreedt, kan het toedienen van een corticosteroïdeninjectie (ontstekingsremmers) overwogen worden, wat in de meeste gevallen de klachten verlicht. Als dit niet effectief is, kan een operatieve ingreep overwogen worden waarbij de pulley wordt gekliefd, zodat de pees weer soepel kan bewegen.
Afspraak makenDe diagnose voor een triggerfinger is meestal eenvoudig te stellen op basis van kenmerkende klachten en een lichamelijk onderzoek. De arts of fysiotherapeut voelt op de plek waar de pees vastloopt en observeert de actieve buig- en strekbewegingen van de vinger. Aanvullend onderzoek is doorgaans niet nodig.
Afspraak makenHeb je vragen of behoefte aan het advies van een fysiotherapeut?
Maak gemakkelijk een afspraak via onderstaande button en kom vrijblijvend langs!